Veelgestelde vragen over de KOR

Een Gids voor Succesvol Gebruik
17 november 2023 in
M. de Cuba | Auwerda & Co.

Inleiding

Als kleine ondernemer kan het betalen van belastingen een uitdaging zijn, vooral wanneer je net begint of een bescheiden inkomen hebt. Gelukkig is er in Nederland de Kleineondernemersregeling (KOR), een belastingvoordeel dat speciaal is ontworpen om kleine ondernemers te ondersteunen. In deze blogpost gaan we dieper in op hoe de KOR werkt en geven we praktische tips om er optimaal gebruik van te maken, zodat je je belastingverplichtingen kunt minimaliseren en je bedrijf kunt laten floreren.


I. Wat is de Kleineondernemersregeling (KOR)?

De Kleineondernemersregeling is een belastingmaatregel in Nederland die kleine ondernemers de mogelijkheid biedt om minder of zelfs helemaal geen btw te betalen. Het is een stimulans voor kleine bedrijven met een jaarlijkse omzet van minder dan een bepaalde drempel (momenteel €20.000) om de administratieve lasten te verminderen en het ondernemerschap te bevorderen.


II. Hoe werkt de KOR?

Om deel te nemen aan de KOR moet je voldoen aan bepaalde criteria:


1. Omzetgrens: Je omzet mag in het voorgaande kalenderjaar niet meer dan €20.000 bedragen. Als je net begint, kun je een schatting maken van je verwachte omzet voor het lopende jaar.


2. In Nederland gevestigd zijn: Je bedrijf moet in Nederland zijn gevestigd en btw-plichtig zijn.


3. Natuurlijke persoon of samenwerkingsverband: Alleen natuurlijke personen (zoals eenmanszaken) of samenwerkingsverbanden van natuurlijke personen komen in aanmerking voor de KOR. Rechtspersonen (zoals bv's) kunnen niet deelnemen.


4. Geen vrijgestelde btw-activiteiten: Je bedrijf mag geen vrijgestelde btw-activiteiten verrichten, zoals onderwijsdiensten of medische diensten.


Als je aan deze voorwaarden voldoet, kom je in aanmerking voor deelname aan de KOR.


III. Hoe maak je gebruik van de KOR?

1. Registreren bij de Belastingdienst: Als je aan de criteria voldoet en ervoor kiest om deel te nemen, moet je jezelf bij de Belastingdienst registreren voor de KOR. Dit kan online via hun website.


2. Factureren zonder btw: Als je bent geregistreerd voor de KOR, ben je vrijgesteld van btw-heffing op je facturen aan klanten. Dit betekent dat je geen btw hoeft te rekenen aan je klanten en dat je de btw die je zelf betaalt, niet kunt terugvorderen.


3. Jaarlijkse btw-aangifte: Hoewel je geen btw in rekening brengt aan je klanten, moet je nog steeds elk kwartaal of jaarlijks btw-aangifte doen bij de Belastingdienst, afhankelijk van je aangiftefrequentie. Hierbij geef je aan dat je gebruikmaakt van de KOR en rapporteer je je omzet.


IV. Tips voor Optimaal Gebruik van de KOR

1. Omzetprognose: Als je verwacht dat je omzet in het lopende jaar de grens van €20.000 zal overschrijden, moet je dit melden bij de Belastingdienst. Je komt dan niet langer in aanmerking voor de KOR en moet weer btw in rekening brengen aan je klanten.


2. Administratie bijhouden: Hoewel de KOR de administratieve lasten vermindert, moet je nog steeds een degelijke boekhouding bijhouden om je omzet en kosten goed te documenteren.


3. Concurrentievoordeel: Als je concurrenten geen gebruik maken van de KOR, kan dit een prijsvoordeel opleveren voor jouw klanten. Communiceer dit voordeel duidelijk in je marketingstrategie.


4. Invloed op inkoop btw: Omdat je de btw op je zakelijke uitgaven niet kunt terugvorderen, kan dit van invloed zijn op je winstmarge. Overweeg de impact hiervan bij het bepalen van je prijzen.


Conclusie

De Kleineondernemersregeling is een waardevol belastingvoordeel voor kleine ondernemers in Nederland. Door deel te nemen aan de KOR kun je je administratieve lasten verminderen en je concurrentiepositie versterken. Het is echter van belang om de voorwaarden goed te begrijpen en je omzet nauwkeurig te volgen om te voorkomen dat je achteraf verrast wordt door een verandering in je btw-verplichtingen. Door slim gebruik te maken van de KOR kun je je bedrijf een voorsprong geven en je ondernemersdromen waarmaken.