U bent Diplomaat of Internationaal Ambtenaar
Ervaar dan onze expertise
Bij Auwerda & Co. zijn we gespecialiseerd in het bieden van belastingadvies aan diplomaten en medewerkers van internationale organisaties. Ons team van ervaren belastingadviseurs staat klaar om u te helpen bij het navigeren door complexe belastingwetgeving en het maximaliseren van uw belastingvoordelen.
Als diplomaat of medewerker van een internationale organisatie kan uw inkomen onder bepaalde voorwaarden vrijgesteld zijn van belasting. Wij begrijpen de unieke fiscale uitdagingen waarmee u te maken krijgt en bieden op maat gemaakte oplossingen om uw financiële situatie te optimaliseren.
Gezinssituatie
Het inkomen van uw partner kan ook invloed hebben op uw fiscale situatie. Wij bieden advies over hoe u het inkomen van uw partner kunt integreren in uw belastingplanning, zodat u gezamenlijk kunt profiteren van belastingvoordelen. Onze persoonlijke benadering zorgt ervoor dat uw gezinssituatie volledig wordt meegenomen in ons advies.
Douane Vrijstellingen
Als diplomaat of medewerker van een internationale organisatie kunt u in aanmerking komen voor douane vrijstellingen bij het importeren van goederen. Wij helpen u bij het begrijpen en toepassen van deze vrijstellingen, zodat u zonder zorgen goederen kunt importeren en exporteren.
Pensioenregeling
Naast uw huidige inkomen is het belangrijk om aandacht te besteden aan uw pensioenregeling. Wij bieden advies over de fiscale behandeling van uw pensioen, zodat u verzekerd bent van een zorgeloze toekomst. Onze experts helpen u bij het plannen en optimaliseren van uw pensioenopbouw, rekening houdend met internationale regelgeving.

Vrijgesteld inkomen
Maak optimaal gebruik van de beschikbare belastingvrijstellingen die van toepassing zijn op uw inkomen om uw financiële situatie te verbeteren.

Partner inkomen
Als de partner van een geprivilegieerde als fiscaal partner wordt beschouwd, kunnen zij samen aangifte doen en bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen. Dit kan gunstig zijn voor de belastingdruk.
Pensioenen
Voor gepensioneerden bestaan op basis van de zogenoemde Gecoördineerde Pensioenregeling verschillende belastingregimes, waaraan bepaalde uitgangspunten ten grondslag liggen.
" Uitstekende service en diepgaande kennis! Auwerda & Co. heeft mij geholpen met belastingvragen m.b.t. mijn onroerend goed in box 3. "
![]()
" Geweldige ervaring! Als net gepensioneerde had ik vragen m.b.t. belastingregels, maar dit kantoor heeft alles duidelijk uitgelegd en geregeld. Hun expertise in op dit gebied is indrukwekkend. "
![]()

Het verdrag van Wenen
Het Verdrag van Wenen over diplomatiek verkeer, officieel bekend als de 'Vienna Convention on Diplomatic Relations', werd aangenomen in 1961 en vormt de basis voor de diplomatieke betrekkingen tussen landen.
Het verdrag bevat bepalingen die diplomaten en hun gezinsleden onder voorwaarden vrijstellen van bepaalde nationale belastingen en heffingen.
Het Verdrag van Wenen speelt een cruciale rol in het faciliteren van internationale diplomatieke betrekkingen en het functioneren van internationale organisaties. Diplomaten en Medewerkers van Internationale Organisaties genieten van verschillende belastingvrijstellingen. Deze vrijstellingen zijn bedoeld om hun onafhankelijkheid te waarborgen en dubbele belastingheffing te voorkomen.
Belangrijkste bepalingen
- Artikel 34 van het verdrag stelt dat diplomaten vrijgesteld zijn van alle nationale, regionale en gemeentelijke belastingen en heffingen, behalve voor specifieke diensten zoals onroerendgoedbelasting en kosten voor particuliere diensten;
- Artikel 36 biedt vrijstelling van douanerechten en belastingen op goederen die bestemd zijn voor persoonlijk gebruik van diplomaten
- Artikel 37 van het Verdrag van Wenen inzake diplomatiek verkeer regelt de privileges en immuniteiten van gezinsleden van diplomaten en andere medewerkers van diplomatieke missies.
Medewerkers van Internationale Organisaties (en hun gezinsleden) worden over het algemeen gelijkgesteld met diplomaten en/of gezinsleden van diplomaten en andere medewerkers van diplomatieke missies.
Overige verdragen
Ook op basis van het Verdrag van New York inzake speciale missies kunnen vrijstellingen worden verleend aan UN-medewerkers. Voor medewerkers van NATO-onderdelen geldt het Verdrag van Ottawa van 1951. En ook EU-ambtenaren kunnen in aanmerking komen voor vrijstellingen op basis van EU-verdragen.
Onze referenties






Veelgestelde vragen
Hier zijn enkele veel gestelde vragen met betrekking tot vrijgesteld inkomen.
Of je naast je baan als internationaal ambtenaar een eigen bedrijf kunt hebben, hangt af van verschillende factoren, waaronder:
- Regels van de internationale organisatie – Veel internationale organisaties, zoals de VN, de EU of de NAVO, hebben strikte regels over nevenactiviteiten. Vaak moet je toestemming vragen en mag de nevenactiviteit geen belangenconflict opleveren.
- Fiscale gevolgen – Internationale ambtenaren genieten vaak belastingvrijstellingen op hun salaris. Extra inkomsten uit een eigen bedrijf kunnen echter wél belastbaar zijn in je woonland. Het is belangrijk om te controleren hoe deze inkomsten worden belast.
- Landen-specifieke wetgeving – De regels verschillen per land. Sommige landen eisen dat je je extra inkomsten aangeeft bij de belastingdienst, zelfs als je als ambtenaar vrijstellingen hebt.
Wil je zeker weten of het in jouw situatie toegestaan en fiscaal gunstig is? Dan is het verstandig om bij ons kantoor juridisch en fiscaal advies in te winnen.
Ook als je als internationaal ambtenaar bent vrijgesteld van inkomstenbelasting, betekent dit niet altijd dat je géén aangifte hoeft te doen. Dit hangt oa. af je status en de afspraken met de internationale organisatie waar je werkt. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen:
- Aangifteplicht kan blijven bestaan – Soms moet je nog steeds een aangifte indienen, zelfs als je inkomen is vrijgesteld. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om andere inkomsten aan te geven of om aftrekposten te benutten.
- Overige belastbare inkomsten – Als je naast je salaris uit de internationale organisatie andere inkomsten hebt, zoals huurinkomsten, beleggingen of een eigen bedrijf, kunnen deze wél belastbaar zijn.
- Vermogensbelasting en andere verplichtingen – De Nederlandse fiscus heft ook belasting over vermogen (zoals spaargeld, aandelen of vastgoed). Ook kun je verplicht zijn om bepaalde financiële informatie te rapporteren.
- Bewijs van vrijstelling – Soms vraagt de belastingdienst om een aangifte of een verklaring van vrijstelling om je status als internationaal ambtenaar vast te leggen.
Wil je zeker weten of je aangifte moet doen? Dan is het verstandig om fiscaal advies in te winnen bij één van onze specialisten die ervaring hebben met internationale ambtenaren.
Of je als internationaal ambtenaar als fiscale partner wordt beschouwd, hangt af van tal van belastingregels. In Nederland gelden de volgende richtlijnen:
Fiscale partnerschap en internationale ambtenaren
- In Nederland ben je géén fiscale partner als je als internationaal ambtenaar volledig bent vrijgesteld van inkomstenbelasting en niet in de Nederlandse belastingheffing valt.
- Dit betekent dat jouw partner geen gebruik kan maken van fiscaal voordeel, zoals het onderling verdelen van aftrekposten (bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek of zorgkosten).
- Je telt dan (onder bepaalde omstandigheden) ook niet mee voor de berekening van bepaalde toeslagen (zoals zorgtoeslag of kindgebonden budget), omdat je inkomen buiten de Nederlandse belastingheffing valt.
Uitzonderingen en advies
De exacte regels kunnen afhangen van:
- De specifieke organisatie waar je werkt.
- Internationale belastingverdragen.
- Eventuele andere inkomsten of vermogen dat je wél in Nederland moet opgeven.
Wil je zeker weten hoe dit in jouw situatie zit? Dan is het verstandig om contact met ons op te nemen.
Ontvangt u (binnenkort) pensioen?
Lees hier wat Auwerda & Co. voor u kan betekenen
Fiscale regimes voor pensioen van voormalig medewerkers van Internationale Organisaties
Bij Auwerda & Co. begrijpen we dat de fiscale behandeling van pensioenen voor voormalig medewerkers van internationale organisaties complex kan zijn.
Wij bieden een overzicht van de belangrijkste fiscale regimes en hoe wij u kunnen helpen bij het navigeren door deze regelgeving.
Belastingvrijstelling
Voormalig medewerkers van internationale organisaties kunnen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking komen voor belastingvrijstelling op hun pensioenuitkeringen. Dit is vaak het geval voor organisaties zoals het Europees Octrooibureau (EOB), de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA), en de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO)
Specifieke regelingen per Internationale Organisatie
Elke internationale organisatie kan specifieke regelingen hebben voor de fiscale behandeling van pensioenen. Wij bieden gespecialiseerd advies over de specifieke regelingen van uw voormalige werkgever en hoe deze uw pensioeninkomsten beïnvloeden.
Pensioenplanning en optimalisatie
Naast het begrijpen van de verschillende fiscale regimes, is het belangrijk om uw pensioenplanning te optimaliseren. Wij bieden uitgebreide diensten om uw pensioenopbouw te maximaliseren en uw belastingdruk te minimaliseren. Onze experts helpen u bij het maken van weloverwogen keuzes om uw financiële toekomst veilig te stellen.
Welke ondersteuning bieden we?
Wij kunnen voor u een pensioensimulatie opstellen, gebaseerd op uw meest recente inkomensgegevens. Tevens kunnen we u de juiste pensioenmethode adviseren indien u naar het buitenland vertrekt.
" Het besluit pensioenen Internationale Organisaties van aug. 2022 kan grote impact hebben op uw Box 3 vermogen"
![]()
Nederland is de thuisbasis van zo'n 40 internationale organisaties (IO's). Deze organisaties worden beschouwd als "entiteiten waaraan staten deelnemen, opgericht via internationale overeenkomsten en met eigen organen".
Voorbeelden van internationale organisaties in Nederland zijn:
Het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA);
Het Europees octrooibureau (EOB);
de NATO Communications and Information Agency;
het European Space Agency/European Space Technology Centre (ESA/ESTEC);
Het Internationaal Gerechtshof;
Het Internationaal Strafhof.
De meeste internationale organisaties in Nederland zitten in Den Haag. Als stad van Vrede en Recht behoort Den Haag tot de internationale top van vestigingsplaatsen. Net zoals Brussel, Genève en Wenen.